HTA:n fysiikkavalmennus on yksi osa monipuolista kilparyhmien harjoittelua. Valmennusmuotoa onkin kehitetty aktiivisesti viime kaudet.
Monipuolisuus, lajikohtaisuus ja yksilöllisyys
Fysiikkavalmennusta tapahtuu oheisharjoittelun yhteydessä, jotta fyysisiä ominaisuuksia päästään kehittämään. Fyysisiä ominaisuuksia ei ole järkevää tai edes mahdollista harjoitella jäällä, joten siksi oheisharjoittelu tukeekin jääharjoittelua ja on tärkeä osa lajissa kehittymisessä. Lisäksi ne ehkäisevät urheiluvammoja ja toisaalta helpottavat niistä kuntoutuessa.
Harjoittelussa otetaan huomioon kaikki fyysiset ominaisuudet (voima, nopeus, kestävyys, notkeus ja tasapaino). Valmennus valitsee lajianalyysin kautta vielä tarkemmin taitoluistelijoille oleellisimmat fysiikkaharjoittelun painopisteet. Esimerkiksi hypyissä tarvitaan lähes kaikkia osatekijöitä ja esimerkiksi voimasta niin nopeusvoimaa ponnistukseen, mutta myös jarruttavaa voimaa alastulossa sekä toisaalta staattista voimaa keskivartalossa.
Valmennuksessa huomioidaan myös eri ikäkausien herkkyyskausia, kuitenkin pitäen aina mielessä yksilön ominaisuudet. On tärkeää muistaa myös ominaisuuksien ylläpitämisen tärkeys. Kerran saavutettu ominaisuus pysyy vähemmällä vaivalla samalla tasolla, mutta se vaatii ylläpitämistä silti.
Painopisteajattelu ja harjoittelun rytmittäminen
Valmennus hyödyntää harjoittelun suunnittelussa painopisteajattelua. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhden harjoitusjakson aikana pyritään kehittämään tätä ominaisuutta ja muita ominaisuuksia harjoitellaan ylläpitävästi. Harjoitussuunnitelmat rytmitetään erilaisiin harjoitusjaksoihin, jotta suunta voidaan aina välissä tarkistaa ja keho ei ehdi tottua liikaa samoihin harjoitteisiin – eli myös tätä kautta saadaan monipuolisuutta harjoitteluu
n.
Sininen, Violetti ja Lila
Parhaan osaamisen tueksi seura teki yhteistyösopimuksen Gymstick Oy:n kanssa, josta on saatu tarvittavaa lisäresurssia sekä sopivia välineitä Sininen, Violetti ja Lila -ryhmien harjoitteluun. Järjestämme näille ryhmille myös fyysiset testit kolme kertaa kauden aikana, jotka antavat suuntaa harjoittelun suunnittelulle. Tavoitteena on ollut, että luistelijoiden fyysiset ominaisuudet eivät ole esteenä uuden taidon oppimiseen ja haastavampien elementtien suorittamiseen.
Muutakin kuin fyysistä harjoittelua
Fysiikkavalmennus on muutakin kuin pelkkää fyysistä harjoittelua. On tärkeää, että luistelija ymmärtää harjoittelun kokonaisvaltaisuuden tärkeyden niin unen, levon, ravinnon kuin mielenkin osalta. Tavoittelemmakin luistelijoillemme laajemman urheilullisuuden ymmärtämistä, itseluottamuksen ja itsetuntemuksen ymmärtämistä.
Niinkuin kaikessa, säännöllinen ja pitkäjänteinen harjoittelu on kaiken kehittymisen ytimessä.
Kiinnostuitko harjoittelusta kilparyhmissämme? Lue lisää ja ota yhteyttä!
Lue täältä osa 1 meillä harjoittelusta.
**
HTA on yksinluistelun huippuseura, jossa jokainen voi tavoitella kohti omaa tavoitettaan – oli se päästä kilpailemaan SM-kilpailuihin tai oppimaan seuraavan hypyn yksöisenä, kaksoisena tai kolmoisena. Panostamme siihen, että meiltä löytyy kaikille sopiva ryhmä ja kehitämme tarjoomaa aktiivisesti yhteistyössä luistelijoiden kanssa. Tähän kaikkeen olemme seurana sitoutuneet visiossamme.