Luistimet ja teräsuojat

Luistelussa tärkein varuste on luistimet, joten jo alkuvaiheessa kannattaa hankkia oikeat taitoluistimet. Taitoluistimet on suunniteltu lajin harrastamista varten ja nämä tukevatkin parhaiten luistelun oppimista.

Luistimien tulee olla sopivan kokoiset (ei liikaa kasvuvaraa) ja hyvin jalkaan istuvat sekä pituus- että leveyssuunnassa. Hyvät luistimet tukevat nilkkaa, eivätkä notkahda sivulle luistimen ollessa jalassa. Hyvä luistimen varsi pysyy luistinta vaakasuoraan pidettäessä jäykkänä eikä taivu alaspäin.

Taitoluistimia ja muita luisteluvarusteita myydään taitoluistelun erikoisliikkeissä. Osassa liikkeistä myydään myös käytettyjä luistimia.

Jos luistin ei tunnu istuvan jalassa hyvin tai painaa, kannattaa kääntyä taitoluisteluliikkeen puoleen. Lapsen kasvaessa luistin voi jäädä pieneksi tai jalkaterän muoto muuttua. Taitoluistimiin erikoistuneissa liikkeissä löytyy apuja moneen vaivaan, kannattaa siis rohkeasti kertoa ja kysyä jos jokin vaivaa!

Valmentajalta saa myös ohjeita ja vinkkejä luistelijan kehitystason mukaisten luistimien hankintaan.

Luistimien lisäksi on hyvä hankkia teräsuojat, jotka suojaavat luistinta käveltäessä jään ulkopuolella (kovat teräsuojat). Pehmeitä teräsuojia käytetään luistimien kuivaamisen jälkeen kuljetuksen aikana.

 

Luistimien sitominen

Luistimien sitomista on hyvä harjoitella itse. Aluksi nauhat löysätään kärkeen asti ja tämän jälkeen nauhoja aletaan kiristää. Varpaiden kohdalle jätetään liikkumatilaa eli nauhat sidotaan varpaiden kohdalta löysemmin. Nilkkaan päin mentäessä ja nilkkojen kohdalta nauhat sidotaan tiukemmin. Nilkan kohdalle voi tehdä kaksinkertaisen solmun, jotta nauhat pysyvät tiukkana. Luistimen varsiosan nauhat laitetaan hakasiin yläkautta. Varren yläosan voi jättää vähän löysemmälle, jotta varressa on joustoa. Hyvä nyrkkisääntö on, että sormen tulisi mahtua luistimen sisään, kun nauhat on solmittu. Liian pitkiä nauhoja ei kierretä kengän varren ympäri vaan nauhat kannattaa katkaista tai hankkia lyhyemmät nauhat.

 

Luistimista huolehtiminen

Terät tulee kuivata aina käytön jälkeen, joten luistelukassiin on hyvä varata pieni pyyhe. Käytä aina teräsuojia liikkuessasi jään ulkopuolella ja pese suojat ajoittain. Luistimien kuivaamisen jälkeen voi käyttää pehmeitä teräsuojia luistimien kuljetuksen ajaksi. Luistimia ei kuitenkaan ole hyvä säilyttää teräsuojissa.

Tylsillä luistimilla luisteleminen on hankalaa. Taitoluistimet teroitetaan eri tavalla kuin jääkiekkoluistimet. Taitoluistimet kannattaa siis teroituttaa taitoluistimiin erikoistuneissa liikkeissä tai teroituksen asiantuntijoilla.  Listan liikkeistä ja asiantuntijoista pääkaupunkiseudulla löydät alta.

 

Vaatetus ja muut varusteet

Luistimien sisällä olevan sukan tulee olla sopivan kokoinen, ei liian paksu. Varmista, ettei sukka jää ”myyttyyn” luistimen sisällä. Vaatetuksen on hyvä olla lämmin, joustava ja kosteutta hylkivä, mutta ei liian paksu. Takkina esimerkiksi fleecetakki on hyvä vaihtoehto, housuiksi sopii trikoot ja verryttelyasut. On kuitenkin hyvä huomioida, ettei housun lahkeet ole liian leveät tai pitkät, jolloin lahje voi joutua terän alle. Jäälle kannattaa myös ottaa puhtaat sormikkaat kaatumisten varalle. Jäähalleissa on viileää, joten joskus on tarpeen sujauttaa nenäliina taskuun. Luistelupukua saa halutessaan käyttää.

Oheisharjoituksiin kannattaa laittaa sisäliikuntavaatteet, joissa on helppo liikkua. Lämpimämmillä säillä oheiset voidaan järjestää ulkona, tähän kannattaa varautua ottamalla esim. huppari mukaan. Oheisissa voidaan tarvita myös hyppynaruja (muovinen on hyvä valinta) ja piruettilusikkaa, jota käytetään piruettien ja hyppyjen harjoitteluun. Helposti avattava vesipullo on hyvä myös ottaa mukaan.

 

Taitoluisteluun erikoistuneet myymälät

 

SkateShop, Helsinki Malmi https://skateshop.fi

Lucky Skate, Helsinki Taka-Töölö https://www.luckyskate.fi

SM-Skate Marketing, Tuusula https://www.taitoluistin.fi

ProSharp, Espoo Viherlaakso https://www.prosharp.fi

 

Taitoluistinten teroitus

 

Tommi Piiroinen, Vantaa Myyrmäki https://www.tommipiiroinen.com

SM-Skate Marketing, Tuusula https://www.taitoluistin.fi

SkateShop, Helsinki Malmi https://skateshop.fi

ProSharp, Espoo Viherlaakso https://www.prosharp.fi

Jalkinekorjaamo Karttunen, Helsinki Taka-Töölö http://www.nic.fi/~mkarttu/