Luistimet ja teräsuojat

Luistelussa tärkein varuste on luistimet, joten jo alkuvaiheessa kannattaa hankkia oikeat taitoluistimet. Taitoluistimet on suunniteltu lajin harrastamista varten ja nämä tukevatkin parhaiten luistelun oppimista.

Luistimien tulee olla sopivan kokoiset (ei liikaa kasvuvaraa) ja hyvin jalkaan istuvat sekä pituus- että leveyssuunnassa. Hyvät luistimet tukevat nilkkaa, eivätkä notkahda sivulle luistimen ollessa jalassa. Hyvä luistimen varsi pysyy luistinta vaakasuoraan pidettäessä jäykkänä eikä taivu alaspäin.

Taitoluistimia ja muita luisteluvarusteita myydään taitoluistelun erikoisliikkeissä. Osassa liikkeistä myydään myös käytettyjä luistimia.

Jos luistin ei tunnu istuvan jalassa hyvin tai painaa ikävästi, kannattaa kääntyä taitoluisteluliikkeen puoleen. Lapsen kasvaessa luistin voi jäädä pieneksi tai jalkaterän muoto muuttua. Taitoluistimiin erikoistuneissa liikkeissä löytyy apuja moneen vaivaan, kannattaa siis rohkeasti kertoa ja kysyä jos jokin vaivaa!

Valmentajalta saa myös ohjeita ja vinkkejä luistelijan kehitystason mukaisten luistimien hankintaan.

Luistimien lisäksi on hyvä hankkia teräsuojat, jotka suojaavat luistinta käveltäessä jään ulkopuolella (kovat teräsuojat). Pehmeitä teräsuojia käytetään luistimien kuivaamisen jälkeen.

Luistimien sitominen

Luistimien sitomista on hyvä harjoitella itse. Aluksi nauhat löysätään kärkeen asti ja tämän jälkeen nauhoja aletaan kiristää. Varpaiden kohdalle jätetään liikkumatilaa eli nauhat sidotaan varpaiden kohdalta löysemmin.

Nilkkaan päin mentäessä ja nilkkojen kohdalta nauhat sidotaan tiukemmin. Nilkan kohdalle ennen alimmaista hakasta voi tehdä solmun tuomaan lisätukea nilkalle. Luistimen varsiosan nauhat laitetaan hakasiin yläkautta.

Varren yläosan voi jättää vähän löysemmälle, jotta polvesta joustaminen onnistuu hyvin. Hyvä nyrkkisääntö on, että sormen tulisi mahtua luistimen sisään, kun nauhat on solmittu.

Liian pitkiä nauhoja ei kierretä kengän varren ympäri vaan kannattaa joko hankkia lyhyemmät nauhat tai sitten itse katkaista pitkät nauhat lyhkäisemmiksi. Solmun jälkeen nauhat on hyvä kiepsuttaa hakasiin kiinni ja varren päälle asettaa joko luistelutrikoot tai harjoitussukkahousut, jotta nauhat pysyvät piilossa eivätkä aiheuta vapaasti roikkuessaan vaaratilanteita.

Luistimista huolehtiminen

Terät tulee kuivata aina käytön jälkeen, joten luistelukassiin on hyvä varata pieni pyyhe. Käytä aina kovia teräsuojia liikkuessasi jään ulkopuolella ja pese suojat ajoittain. Luistimien kuivaamisen jälkeen teriin laitetaan pehmeät teräsuojat, jotka suojaavat terää kolhuilta säilytyksessä ja joiden sisäosa imee kosteutta teristä.

Tylsillä luistimilla luisteleminen on hankalaa. Taitoluistimet teroitetaan eri tavalla kuin jääkiekkoluistimet. Taitoluistimet kannattaa siis teroituttaa taitoluistimiin erikoistuneissa liikkeissä tai teroituksen asiantuntijoilla. Listan liikkeistä ja asiantuntijoista pääkaupunkiseudulla löydät alta.

Vaatetus ja muut varusteet

Luistimien sisällä olevan sukan tulee olla sopivan kokoinen, ei liian paksu. Varmista, ettei sukka jää ”myttyyn” luistimen sisällä.

Vaatetuksen on hyvä olla lämmin, joustava ja kosteutta hylkivä, mutta ei liian paksu. Takkina esimerkiksi fleecetakki on hyvä vaihtoehto ja housuiksi sopivat lämpimät trikoot. Trikoiden alle voi tarvittaessa pukea sukkahousut tai lämpökerraston. Housun lahkeet eivät saa olla liian leveät tai pitkät, koska silloin lahje voi takertua terään kiinni.

Luistelupukua saa halutessaan käyttää. Luistelupuvun alle puetaan lämpimät harjoitussukkahousut. Jäähalleissa on viileää, joten sormikkaat ovat välttämättömät. Nenäliinan voi tarvittaessa sujauttaa taskuun.

Pitkät hiukset pitäisi sitoa harjoituksissa aina kiinni, etteivät hiukset ole häiritsevästi silmillä liikkuessa vauhdikkaasti. Lämmittävää fleecepantaa voi käyttää, jos korvat palelevat. Kypärän käyttö ei ole pakollista, mutta voi olla tarpeen etenkin pienillä lapsilla ja aloittelijoilla. Kypärää käyttäessä on hyvä huomioida, että kypärä on sopivan kokoinen ja se istuu hyvin. Kevyempää suojapantaa voi myös harkita suojaamaan päätä mahdollisilta iskuilta.

Oheisharjoituksiin kannattaa laittaa sisäliikuntavaatteet, joissa on helppo liikkua. Oheisia voidaan pitää myös ulkona, jolloin tulisi olla tarpeeksi lämmintä vaatetusta päällä. Takki, pipo, sormikkaat ja säärystimet pitävät lihakset lämpiminä kylminä päivinä. Keventää voi sitten tarvittaessa sitä mukaa, kun tulee lämmin. Oheisissa voidaan tarvita myös hyppynaruja (muovinen on hyvä valinta) ja piruettilusikkaa, jota käytetään piruettien ja hyppyjen harjoitteluun. Helposti avattava vesipullo on hyvä myös ottaa mukaan.

 

Taitoluisteluun erikoistuneet myymälät

SkateShop, Helsinki Malmi https://skateshop.fi

Lucky Skate, Helsinki Pakila https://www.luckyskate.fi

SM-Skate Marketing, Tuusula https://www.taitoluistin.fi

ProSharp, Espoo Viherlaakso https://www.prosharp.fi

 

Taitoluistinten teroitus

Tommi Piiroinen, Vantaa Myyrmäki https://www.tommipiiroinen.com

SM-Skate Marketing, Tuusula https://www.taitoluistin.fi

SkateShop, Helsinki Malmi https://skateshop.fi

Lucky Skate, Helsinki Pakila https://www.luckyskate.fi

ProSharp, Espoo Viherlaakso https://www.prosharp.fi