Helsingin Taitoluisteluakatemia ry (myöh. Akatemia) haluaa tarjota lapsille ja nuorille kannustavan yhteisön, jossa jokaisen luistelijan on turvallista harrastaa ja kilpailla, valmentajien valmentaa ja toimihenkilöiden tehdä tehtävänsä. Päivitetty 9.11.2021.
Turvallisessa ympäristössä kaikilla on mahdollisuudet loistaa oman osaamisen ja kehittymisensä huipulla. Seuratoiminta edellyttää monipuolista yhteistyötä liikunnan ammattilaisten ja vapaaehtoistoimijoiden välillä ja on tärkeää, että kaikilla on yhtenäinen ymmärrys toiminnan tavoitteista ja tavoista.
Seuralla on omat säännöt yhteiselle toiminnalle ja seura kannustaa ryhmiä kirjoittamaan omat sääntönsä ylös. Akatemiassa on nollatoleranssi häirinnälle, kiusaamiselle sekä syrjinnälle.
Et ole yksin -verkkokoulutus
Kaikilta seuratoimijoita ja hallituksen jäseniltä vaaditaan ja muille suositellaan Et ole yksin -palvelun verkkokoulutusta.
Koulutuksessa tarjotaan selkeitä apuvälineitä tarttua epäasialliseen kohteluun, häirintään ja väkivaltaan. Verkkokoulutuksen tekeminen kestää noin tunnin ja on ilmainen. Tehtyäsi koulutuksen sitoudut käyttäytymään annettua välineistöä, puuttumaan näkemääsi ja kokemaasi tilanteisiin sekä kehittämään seuran toimintaa paremmin näkemään, puuttumaan ja estämään epäasiallisen, häiritsevän ja väkivaltaisen toiminnan. Sinun tulee vuosittain käydä koulutus ja ilmoittaa sen suorittamisesta lähettämällä suorituksesta diplomi osoitteeseen puheenjohtaja@taitoluisteluakatemia.fi.
Liiton toimihenkilöpassi
Lisäksi kaikkien seuran toimintaan osallistuvien pyydetään hankkimaan itse Suomen Taitoluisteluliiton kilpaluistelu-, harrasteluistelu- tai toimihenkilöpassi.
Toimihenkilöpassit tulivat käyttöön vuonna 2019 ja laajenivat kesällä 2020. Hankkimalla toimihenkilöpassin, sitoudut tutustumaan, ymmärtämään ja noudattamaan Liiton kilpailu- ja kurinpitosääntöjä sekä eettistä ohjeistusta. Toimihenkilöpassi maksaa 21 € (ilman vakuutusta) tai 34 € (vakuutuksella) / vuosi ja se tulee hankkia vuosittain.
Tämä koskee kaikkia: valmentajia, hallituksen jäseniä, kilpailutoiminnan järjestämiseen lasten ja nuorten kanssa toimivia osallistuvia vanhempia sekä muita vapaaehtoisia.
Passi hankitaan HTA:n Hoika -ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Tätä varten sinun tulee luoda omat tunnukset järjestelmään. Lue lisää liiton sivuilta.
Toimihenkilöpassi on selkeä muutos liiton ja seurojen toiminnassa. Passin hankkiminen itsessään on nopeaa ja vaivatonta. Akatemian hallitus toivoo, että jokainen passin hankkija ottaa hetken aikaa, miettii ja reflektoi omaa toimintaa. Meidän yhteinen tavoitteemme on mahdollistaa turvallinen ja kannustava ilmapiiri.
Seuran jäsenyys
Hallitus suosittelee myös kaikkia hankkimaan samalla seuran jäsenyyden. Jäsenmaksu maksetaan kerran vuodessa Hoika-järjestelmässä ja sillä katetaan seuratoiminnan kehittämisen kuluja. Lisäksi saat sillä äänioikeuden seuran vuosikokouksiin ja pääset tekemään seurasta juuri sinun näköistäsi!
Kiitos kun olet mukana luomassa turvallista, terveellistä ja innostavaa taitoluistelumaailmaa!
Toimintaohjeet epäasiallisen käytöksen tapausten käsittelyyn (päivitetty 10.11.2023)
Noudatamme matalan kynnyksen puuttumisen mallia tilanteissa, joissa on koettu epäasiallista käytöstä. Matalan kynnyksen mallin tavoitteena on selvittää ristiriidat asianosaisten kesken niin nopeasti kuin mahdollista Mikäli asia ei ratkea näin, epäasiallinen käytös jatkuu tai kyseessä on valmentajan, vanhemman tai toimihenkilön epäasiallinen käytös, tilanne käsitellään hallituksen vahvistaman toimintamallin mukaisesti. Tärkeää epäasiallisen käytöksen käsittelyssä on läpinäkyvyys, reiluus ja avoimuus. Kaikkia urheilijoita, vanhempia, valmentajia ja seuran toimihenkilöitä kohdellaan yhdenvertaisesti ja kunnioittavasti.
Akatemian hallitus nimeää hallituskausittain yhteyshenkilön ja kaudella 2024-2025 voitte olla yhteydessä Tuulikki Pölläseen (tuulikki@taitoluisteliuakatemia.fi).
Toimintaohje luistelijoille ja vanhemmille
Jos koet tai näet epäasiallista käytöstä, toimi seuraavasti:
- Kerro tilanteesta, näkemästäsi ja kokemastasi asianosaiselle. Kerro suoraan, että hänen käytöksensä on ei-toivottua ja koet sen häiritsevänä. Pyydä, että asia selvitetään. Arjessa kohtaamme monenlaisia ristiriitatilanteita ja parhaiten ne selviävät heti tapahtumapaikalla tai mahdollisimman nopeasti tapahtuman jälkeen. Harjoituksissa tai muissa tapahtumissa tapahtuvan epäasiallisen käytöksen selvittämisen ensisijaisia yhteyshenkilöitä ovat valmentajat. Ole heihin rohkeasti yhteydessä. Seuran toimihenkilöt ja valmentajat on koulutettu käsittelemään ristiriitatilanteita. Jos et voi tai halua kertoa asiastasi suoraan kiusaajalle tai häiritsijälle, käänny asiassasi valmentajan/ohjaajan, jonkun muun turvalliseksi kokemasi aikuisen tai Et ole yksin -palvelun puoleen.
- Epäasiallinen käytös käsitellään asianosaisten kesken mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen. Jokaisessa ristiriitatilanteessa ja sen selvittämisessä kunnioitetaan henkilön kokemaa. Jos kokemus epäasiallisesta käytöksestä on syntynyt, sitä ei kiistetä, kielletä eikä siitä aiheudu asiasta kertovalle harmia.
Mikäli epäasiallinen toiminta jatkuu tai kyseessä on tilanne, josta keskusteleminen tuntuu liian vaikealta, toimitaan seuraavasti:
- Ole yhteydessä nimettyyn vastuuhenkilöön (kaudella 2024-2025 Tuulikki Pölläseen tuulikki@taitoluisteliuakatemia.fi) tai lähetä seuran nettisivujen palautekanavan kautta viestiä (palautteet menevät eettiselle yhteyshenkilölle) ja kerro epäasiallisesta käytöksestä.
- Yhteydenoton aikana kirjataan ylös tapahtuneen sisältö, päivämäärä ja ilmoituksen tekijä. Jokainen ilmoitus viedään nimettömänä hallitukselle tiedoksi ja hallitus päättää puolueettomat käsittelijät asialle. Rikos- ja lastensuojeluasioissa hallitus on yhteydessä viranomaisiin.
- Osapuolia kuullaan luottamuksellisesti.
Käsittelijät kuulevat kaikkia osapuolia, jonka jälkeen tavataan yhteisesti, käydään tilanne molempien osapuolien osalta läpi ja sovitaan jatkosta. Tapaamisista pidetään pöytäkirjaa, johon kirjataan keskustelun pääkohdat, sovitut jatkotoimenpiteet ja aikataulu. Kokouksen osallistujat allekirjoittavat pöytäkirjan. Jos ilmoituksen tekijä ei halua tulla esiin omalla nimellään, kaikkia osapuolia kuullaan luottamuksellisesti. Alaikäisiä lapsia kuultaessa vanhemmilta pyydetään lupa ja heillä on mahdollisuus osallistua kuulemiseen. Kuulemisen aluksi asianosaisille kerrotaan selkeästi miksi henkilöä kuullaan ja kerrotaan, miten prosessi tulee etenemään. Jokaisella tapaamisen osallistujalla on oikeus lukea itseään koskevat kirjaukseTehdään päätökset jatkotoimenpiteistä ja aikataulusta. - Tehdään päätökset jatkotoimenpiteistä
- Toimenpiteet päätetään seuran sääntöjen mukaisesti. Kun kurinpidolliset toimenpiteet koskevat valmentajia tai muita aikuisia, niistä päättää aina seuran hallitus. Käsittelystä tehdään kirjallinen yhteenveto, johon kirjataan toimenpiteet, kuulemiset ja tehdyt päätökset.
- Tiedottaminen
Päätöksestä informoidaan asiaankuuluvia henkilöitä. Ilmoituksen tehneelle henkilölle kerrotaan prosessin etenemisestä ja ratkaisuista perusteluineen. Hallitus päättää, milloin asiasta viestitään koko seuralle. Häirintä- ja väkivaltatapauksissa tilanne käsitellään ryhmässä ja urheilijoille annetaan mahdollisuus tulla puhumaan asiasta myös myöhemmin.